Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
Terug naar overzicht

Biofilisch design met wolkenplafonds en openwindows

Biofilisch Design: Verbind Natuur met Zorg- en Werkomgevingen

Biofilisch Design gaat verder dan esthetiek door natuurlijke elementen te integreren in de ontwerpen van ruimtes waarin we leven, werken en genezen. Het benut de kracht van de natuur om welzijn, gezondheid en productiviteit te verbeteren. Maar hoe implementeer je Biofilisch Design effectief in zowel zorg- als werkomgevingen? En welke toegevoegde waarde kunnen de toepassingen van OpenCeilings hierin spelen?

 

Wat is Biofilisch Design?

Laten we beginnen met een korte beschrijving van wat Biofilisch Design eigenlijk is.
Biofilisch design is de kunst van het integreren van natuurlijke componenten zoals licht, water, planten en natuurlijke materialen in gebouwen en interieurs. Dit designprincipe is gebaseerd op het idee dat een verbinding met de natuur essentieel is voor onze gezondheid en welzijn.

 

Kernprincipes van Biofilisch Design

Er zijn een aantal belangrijke principes die centraal staan binnen Biofilisch Design, waaronder:

  • Natuurlijk Licht: Het maximaliseren van natuurlijk licht door ramen, lichtkoepels of geavanceerde verlichtingstechnologieën verbetert stemming en gezondheid.

  • Natuurlijke Materialen: Materialen zoals hout, steen en bamboe versterken de connectie met de natuur en creëren een rustgevende omgeving.

  • Planten en Water: Het integreren van planten en waterfuncties zuivert de lucht, vermindert stress en verhoogt de tevredenheid en rust.

Biofilisch design OpenWindows
 

Voordelen van Biofilisch Design in Zorg- en Werkomgevingen

Op de juiste manier gebruik maken dit krachtige concept, kan verschillende voordelen met zich meebrengen.

  • Gezondheid en Welzijn: Natuurlijke elementen in het design verminderen stress en bevorderen een sneller herstel in zorginstellingen, terwijl ze ook de algemene tevredenheid op de werkplek verbeteren en zelfs zorgen voor een lager ziekteverzuim. Een interessant onderzoek naar de invloed van Biofilisch Design op zorgomgevingen is hier te vinden.

  • Verhoogde Productiviteit en Concentratie: In werkomgevingen is aangetoond dat natuurlijke omgevingen de mentale focus en de productiviteit verhogen.

  • Esthetische en Functionele Waarde: Zowel in zorg- als werkomgevingen verhoogt Biofilisch Design de visuele aantrekkingskracht en draagt het bij aan een positief imago.Breng buiten naar binnen

 
De Rol van Verlichte Fotopanelen van OpenCeilings in Biofilisch Design

Een innovatieve toepassing binnen Biofilisch Design zijn de verlichte wolkenplafonds van OpenCeilings. Deze plafond- en raampanelen kunnen bijzonder effectief zijn in ruimtes zonder directe toegang tot natuurlijk licht en natuur. OpenCeilings-panelen gebruiken hoge resolutie foto’s van natuurlijke scènes, zoals een wolkenlucht met bloesem- boomtakken, en combineren dat met zelf ontwikkelde ledpanelen die natuurlijk daglicht simuleren. De OpenWindow panelen kunnen elk gewenst hoge resolutie uitzicht creëren. Beide toepassingen dragen bij aan de illusie van een open ruimte en een natuurlijk uitzicht, wat kan bijdragen aan vermindering van stress en verhoging van algemeen welzijn in zowel zorg- als werkomgevingen. Er zijn steeds meer onderzoeken die bewijzen dat alleen al het zicht op natuurfoto’s grote positieve invloed uitoefent op het welzijn van de mens. Een van de onderzoeken die dit beschrijft is hier te vinden.

Biofilisch design OpenCeilings

 

Implementatie van Biofilisch Design

Door Biofilisch Design te combineren met de biodynamische ledverlichting van OpenCeilings, kan er zelfs een omgeving worden gecreëerd die het circadiaanse ritme van de zond nabootst en aanpast aan het bioritme van de mens. In zorgomgevingen kan dit bijdragen aan een kalmerende atmosfeer die herstel bevordert, terwijl het in kantoren de algemene werksfeer verbetert.

Wilt u meer weten over de mogelijheden? Neem dan contact met ons op.

Contact